Mini Bygg

Tips när du renoverar hemma

Om du tänkt dig att renovera hemma finns det en hel del saker att tänka på, som till exempel planera, organisera och inte minst lägga upp en rimlig budget. Det är inte alltid saker sker som du tänkt dig från början, och därför är det viktigt att ha med allt i planeringen. Ibland uppstår problem och då kan det kosta mer än vad du tänkt dig.

Planera och organisera

Vad du än tänkt göra hemma; måla om, renovera badrum, kök eller byta golv behövs en bra planering och organisering. Det är alltid bättre att du räknar med att det kostar mer än vad du tänkt dig. Ibland kan det vara en fördel att låna pengar snabbt för att inte behöver göra ett avbrott i renoveringen. Att göra upp en budget innan en renovering är A och O. Det bästa är att du gör ett besök hos en byggvaruhandel och vitvaruaffär för att få en överblick om vad materialet du behöver kostar, och räkna alltid med att det kostar lite mer. Skriv ner en lista på allt som ska göras, det som behöver köpas och i vilken rangordning arbetat ska utföras.

Gör så här för att det ska bli bra

Det är inte bra att göra flera saker på en och samma gång, håll istället isär vad du sysslar med. Gör ett arbetsschema och avsluta en sak innan du börjar med nästa. Försök att vara realistisk, sätt inte upp ett slutmål som du inte kan hålla. Ta det lugnt och var noggrann. Om du stressar kan det lätt bli fel. Är du det minsta osäker, be om hjälp och när det gäller VVS och el måste alltid en hantverkare med tillstånd anlitas. Om så är fallet, be om offerter från flera olika firmor och ta sedan kontakt med dem du tycker verkar bäst och diskutera vad du behöver hjälp med. Kolla sedan upp att firman har F-skattsedel, bra recensioner och andra tillstånd de måste ha. Glöm inte att du får ROT-avdrag när du anlitar hjälp.

Några små tips

Passa på att renovera på semestern så du kan jobba i lugn och ro. Lägg undan mobilen medan du sysslar med något, du behöver inte vara nåbar hela tiden. Kan du lämna ifrån dig barnen några timmar så gör gärna det. De kan springa i vägen annars och då går jobbet saktare. Efter renoveringen bör du göra en ny värdering av din bostad, förhoppningsvis har den stigit i värde. Lycka till med ditt projekt och nya hem!

renoverar hemma