Mini Bygg

Skapa en trädgård

Att skapa en trädgård ifrån grunden kan te sig som lite skrämmande och ganska svårt, åtminstone för den som inte kan så mycket om trädgårdsarbete eller plantering. Men det går faktiskt att skapa en fin trädgård med hjälp av relativt enkla medel och utan egentliga förkunskaper. Det viktigaste är att först bestämma sig för vilken typ av trädgård man vill ha.

Lantlig trädgård

För att få till en lantlig stil i trädgården bör man tänka “röd stuga med vita knutar” och söka på ord som “mormorsblommor” och “gammaldags blommor”. Då får du garanterat upp sökresultat som fingerborgsblomma, förgätmigej, lupiner, löjtnantshjärta, rosor och syrén. Passar de för den växtzon du bor i är det bara att sätta igång och plantera.

Storstadsträdgård

En storstadsträdgård skiljer sig markant från den lantliga trädgården, främst med tanke på de blommor, eller snarare gröna växter, man ofta planterar för att skapa en storstadskänsla. Här är det snarare grönt som gäller och gärna olika gröna nyanser. Plocka gärna in material, färger och former som finns i omgivningen och skapa någonting med vatten, som exempelvis ett fågelbad eller en minifontän.

Fruktträdgård

Det säger sig själv att detta är en trädgård som är full av fruktträd. Köper du ett något äldre hus kommer du med all sannolikhet få några träd på köpet, annars är det lätt att plantera fruktträd efter önskemål. Väljer du frukter som har olika lång mognads- och skördetid så har du dessutom egen frukt länge.

Lättskött trädgård

Här finns det självklart utrymme för tolkning, då frågan om vad som är lättskött dels beror på dina förkunskaper och ditt intresse men också på hur mycket tid du vill lägga i trädgården. Oftast refererar man ändå till blommor och växter som i princip sköter sig själva och som trivs bra i de lägen de blir planterade i.

Exempel på lättskötta växter är järnek, thuja, hängsälg, buxbom, lavendel, daggkåpa och eukalyptusvide. Även vårlökar är ett enkelt sett att få upp fina vårblommor inför varje ny vårsäsong. Dessa behöver man inte göra något med.