Mini Bygg

Att bygga ett hus

Har du köpt en tomt med ett nyckelfärdigt hus eller ska du kanske rita ett nytt hus på egen hand? Det är bara att gratulera, då du garanterat står inför en rolig, spännande och utmanande uppgift!

Vilken typ av hus ska man välja?

Det viktigaste är att du väljer ett hus som passar för din livssituation och som uppfyller dina behov. Fundera också över storleken på huset, och därmed på antalet rum som kan komma att behövas. Det bästa är att tänka omkring tio år framåt och fundera på hur livet kan te sig då. Kanske har det tillkommit ett eller ett par barn, en extra bil, cyklar, eventuella husdjur och liknande. Planera extra utrymmen för att få plats när familjen växer.

Hur trendkänslig bör jag vara?

Vi är nog många som drömmer om ett nybyggt hus som är helt och hållet anpassat efter egna  behov och önskemål. Det är lätt hänt att sväva ut när det gäller materialval och extrafunktioner, så att komma ihåg att trender är något som inte består kan vara klokt i sammanhanget.

Återigen är det bra att tänka flera år framåt, som vid valet av kakel, köksluckor och vitvaror till exempel. Även om det är trendigt med orientaliskt kakelmönster just när du ska inreda ditt kök kanske det inte är något du vill ha om tio år. Utgå hellre ifrån material, färger och mönster som är så tidlösa som möjligt och komplettera hellre med inredningsdetaljer som trendar just där och då.

Tänk på husets och tomtens läge

Det första du behöver kontrollera innan du ä köper en tomt är att det finns möjlighet att dra in el och vatten. Att bygga en egen brunn på grund av att det är långt till det kommunala avloppet kan nämligen bli en kostsam och komplicerad historia.

Fundera också på placeringen av huset utefter väderstrecken: En altan i söderläge betyder sol hela dagen, medan en uteplats i öster ger morgonsol. Titta också på tomtens kupering och möjligheter med tanke på framtida planteringar och eventuell lek.